Pred časom sem obljubila, da bom napisala nekaj o navadni
smrdljivki, pa vse do sedaj od mene ni bilo nič. Danes izpolnjujem obljubo.
Navadna smrdljivka, si takega imena sicer ne zasluži, vendar se zdi, da je
tistemu, ki ji je določil ime smrdela. Navadna smrdljivka ima vonj po kuhanem
krompirju, navadna pa se imenuje zato, ker je v naravi pogosta in tam kjer
raste, jo najdemo v velikih količinah. Raste v bukovih gozdovih in to samo do
roba gozda, na travnike ne želi niti pokukati. Podobna je regratu tako po
obliki listov, po cvetovih in po uporabi. Morda je nekoliko manj grenka. Pa še
nekaj je, sezona regrata se zaključi zelo hitro. Saj veste tam nekje konec
marca se pričnemo gostiti z regratovo solato in gostija se zaključi že pred
prvim majem. Pri navadni smrdljivki pa ta sezona traja dokler je zunaj še kaj
zelenja. Se pravi od konca marca, ko prične v gozdu poganjati zelenje pa vse
tja do oktobra. Medtem, ko listi regrata postanejo trdi, so listi smrdljivke
skozi vse leto mehki in okusni. Navadno smrdljivko lahko pripravimo kot solato,
za pripravo uporabite svoj najljubši recept za regratovo solato, lahko jo
pripravimo v juhi. Sicer pa se poda k raznim prigrizkom in namazom. Tunin
namaz lahko okrasite z listi navadne smrdljivke ali jih dodate namazu iz mletih
orehov in kisle smetane. Če k temu dodate še tanke rezine črnega kruha, bodo
namazi v kratkem času čudežno izginili. Če želite goste še posebej presenetiti,
lahko pripravite majhne čolničke iz listov navadne smrdljivke, na katere
naložite poljuben namaz. Ali pa pripravite kanapeje z različnimi namazi in jih
okrasite s cvetovi smrdljivke. Pri smrdljivki je užitno vse, listi, cvetovi in
stebla cvetov. Nič ni potrebno zavreči.
Če vas je po vsem tem zamikalo, da vašo hrano popestrite s povsem
divjo zelenjavo, potem pojdite smrdljivko poiskati v gozd. Najbolje v bukov
gozd. Listi smrdljivke so ostro nazobčani tako kot listi regrata, le bolj
svetlo zeleni so. Cvetovi so rumeni, na vsakem steblu je en cvet, le da je ta
manj bogat kot cvet regrata. Če niste povsem prepričani ali je rastlina prava,
utrgate list in ga pomanite med prsti, v nosu boste začutili nezgrešljiv vonj
kuhanega krompirja, ki spremlja to rastlino. Za lažje prepoznavanje je tukaj še
link na sliko. Naberite mlade liste smrdljivke in si jih privoščite, še je čas,
vse do takrat, ko boste raje kot smrdljivko nabirali kostanj.
Danes nič uroka, zaključila bom le z dober tek.
Pa lep zoprniški pozdrav vsem!
Ni komentarjev:
Objavite komentar