četrtek, 26. maj 2011

Robida in malina

Saj vem, sedaj, ko ste prebrali naslov, ste sami pri sebi pomislili, da sem čisto znorela. Robide in maline še niso niti dobro zacvetele, zrele bodo pa komaj julija ali avgusta. To vedo tudi kosi, ki hodijo redno na oglede, jaz pa, kot da živim na nekem drugem planetu. Mesec maj je komaj in Zofka piše blog o robidah in malinah. Kosi se bodo še ves teden krohotali. Da slučajno ne bo kdo počil od smeha, naj kar takoj povem, da ne bom pisala o svetleče črnih in dlakavo rdečih plodovih, te bom pustila za takrat, ko se vrnem iz dopusta. Danes bom pisala o robidovih in malinovih listih. Aha, sedaj se pa kremžite. Pa ni potrebe. Listi maline in robide so v kakšni čajni mešanici odlični, pa ne samo to, njihov okus je dovolj odrasel tudi za samostojen čaj. Samostojen čaj iz listov robide in maline je nežnega, svežega okusa. Mene vedno spominja na pomlad. Sliši se čudno, toda tako kot kdo reče, da v zraku diši po pomladi, vedno mislim, da če bi pomlad imela svoj okus, potem bi to lahko bil okus čaja iz malinovih in robidovih listov. In listi imajo ogromno C vitamina. Tudi to ste prav prebrali. Pravzaprav imajo robide in maline toliko C vitamina, da ga ni bilo mogoče vsega spraviti v plodove in potem so ga nekaj uskladiščile še v liste. Zelo priročno. 

Čaj iz listov robide in maline lahko pijete prav vsak dan in pri tem ne bo nobenih stranskih učinkov, celo otroci ga lahko pijejo v neomejenih količinah. Menda pomaga pri želodčnem in črevesnem katarju. Sicer pa tako kot večina pomladanskih zelišč čisti kri in dihalne poti, pomaga uravnavati krvni sladkor, grgranje poparka iz listov robide, pa naj bi pomagalo pri krvavitvi dlesni. V preteklosti, ko naši predniki še niso poznali nakupovalnih centrov in se preko zime niso ukvarjali z uvozom južnega sadja, so bili prehransko vezani na to kar so imeli doma. Proti koncu zime je njihova hrana bila vitaminsko vedno bolj revna, sploh, ko so pošle zaloge kislega zelja, se je pomanjkanje C vitamina najprej pokazalo pri krvavitvi dlesni in takrat so mladi listi robide in maline bili cenjeni veliko bolj kot v današnjih časih. Pa ne samo to, prednikom so prvi pomladni vir C vitamina nudili mladi listi bukve in lipe, ki so končali v solati. Listi robide in maline so zaradi drobnih trnov, ki jih poraščajo, za solato neprimerni.
Tako, če si želite okusiti pomlad, potem imate še vedno čas, da naberete liste robide in maline. Sprehodite se do kakšne sončne gozdne jase in naberite mehke, mlade liste proti vrhu rastline. Previdno, da ne boste preveč opikani. 

Še urok? Na misel mi pride samo ta, ki pravi, da če si ženska v času nosečnosti zaželi maline in se v tistem z roko nevede dotakne kje na telesu, bo njen otrok na tistem mestu imel znamenje v obliki zrele maline. Če to drži, ne vem. Toda moja sestrična ima hči s takšnim znamenjem. Morda pa je kaj na tem.

OK, pa lep zoprniški pozdrav vsem!

Ni komentarjev:

Objavite komentar