Rastlina je uporabna samo sveža v kulinariki, kot zelišče za čaj nima prav nobene vrednosti, zato jo tudi ne sušimo. Kurja črevca je bogata z minerali in vitamini in teh ima več, kot vsa gojena zelenjava, ki raste na vrtu okoli nje. Samo za primer, kurja črevca ima dvakrat več železa kot špinača in dvakrat več C vitamina kot limona. Tako, sedaj pa se zamislite in vi hodite vsak dan mimo nje, kot da je samo navaden plevel! Francozi iz te rastline pripravljajo juho, ki jo imenujejo juha večne mladosti. Sama jo dodajam zelenjavnim omakam za testenine, rižotam, zelenjavnim juham. V teh primerih dodam nasekljana kurja črevca v jed čisto na koncu, ko je jed že kuhana, tik preden jo postavim na mizo. Tako rastlina ne izgubi preveč vitaminov. Sicer pa je kurja črevca dobra kot solata, lahko samostojna, všečna ji je tudi družba druge solatne zelenjave in jogurtnih prelivov. Okus kurje črevce spominja na okus mlečne koruze, dodatek solatam, pa preprečuje nastanek osteoporoze.
Za uporabo se nabirajo mladi poganjki rastline, preden ta zacveti, potem postanejo stebla rastline olesenela, listi pa tudi nimajo več nekega posebnega okusa. Torej pohitite! Za letošnjo prvo solato iz narave vam ni potrebno hoditi kilometre daleč, samo na domač vrt stopite in naberite zvrhano skledo plevela.
Pričakujete po tej mineralno – vitaminski bombi še kakšen urok? Naj bo. Če želite v svoje življenje privabiti ljubezen ali ohraniti ljubezensko zvezo, potem nosite pri sebi navadno zvezdico. Zadovoljni?
Sedaj pa dober tek in lep zoprniški pozdrav!
A veš, da mi ni čisto jasno, kaj je to za ena stvar? :) Slika je bolj mala, pa je ne morem povečati, da bi lahko bolj razločno videla, za kakšna črevca gre :) Je pa zanimivo, ni kaj...
OdgovoriIzbrišiČe boš na google napisala navadna zvezdica ali kurja črevca in vklopila iskanje slik, boš dobila kar nekaj nazornih primerkov, pa tudi na vrtu ali njivi jo boš težko zgrešila.
OdgovoriIzbriši