sobota, 12. marec 2011

Navadna zvezdica

Pomladno vreme, ki se je pričelo, me je prepričalo, da je sedaj pravi čas, da napišem kaj več tudi o zdravilnih rastlinah, zeliščih in o rastlinah, ki so uporabne v kulinariki. Pomlad je zelo radodarna, čeprav je večina ljudi prepričana, da se, kar se radodarnosti tiče, ne more noben letni čas primerjati z jesenjo. Pa ni tako. Bom vas prepričala v nasprotno, saj bom komaj uspela pisati o vseh užitnih rastlinah, tako bodo hitele poganjati. Verjamem, da večina od vas pozna regrat, nekateri smo si ga letos že privoščili, zato bom kaj več o njem napisala kdaj drugič, danes sem si za temo izbrala navadno zvezdico. Navadna zvezdica je plevel, ki se ob prvih toplih žarkih prične bohotiti na domačem vrtu ali kakšni malo manj obdelani njivi. Prepričana sem, da to rastlino pozna večina ljudi, vendar je kot užitna rastlina pri večini neopažena in to povsem neupravičeno. Domače ime za navadno zvezdico je kurja črevca, zakaj tako, boste najbolje razumeli, ko boste tako bogato razraščeno rastlino želeli izpuliti, njeni poganjki so neverjetno dolgi in rastlina se razrašča v vse smeri, zato dobimo občutek, da se vleče kot kurja čreva.
Rastlina je uporabna samo sveža v kulinariki, kot zelišče za čaj nima prav nobene vrednosti, zato jo tudi ne sušimo. Kurja črevca je bogata z minerali in vitamini in teh ima več, kot vsa gojena zelenjava, ki raste na vrtu okoli nje. Samo za primer, kurja črevca ima dvakrat več železa kot špinača in dvakrat več C vitamina kot limona. Tako, sedaj pa se zamislite in vi hodite vsak dan mimo nje, kot da je samo navaden plevel! Francozi iz te rastline pripravljajo juho, ki jo imenujejo juha večne mladosti. Sama jo dodajam zelenjavnim omakam za testenine, rižotam, zelenjavnim juham. V teh primerih dodam nasekljana kurja črevca v jed čisto na koncu, ko je jed že kuhana, tik preden jo postavim na mizo. Tako rastlina ne izgubi preveč vitaminov. Sicer pa je kurja črevca dobra kot solata, lahko samostojna, všečna ji je tudi družba druge solatne zelenjave in jogurtnih prelivov. Okus kurje črevce spominja na okus mlečne koruze, dodatek solatam, pa preprečuje nastanek osteoporoze.
Za uporabo se nabirajo mladi poganjki rastline, preden ta zacveti, potem postanejo stebla rastline olesenela, listi pa tudi nimajo več nekega posebnega okusa. Torej pohitite! Za letošnjo prvo solato iz narave vam ni potrebno hoditi kilometre daleč, samo na domač vrt stopite in naberite zvrhano skledo plevela.
Pričakujete po tej mineralno – vitaminski bombi še kakšen urok? Naj bo. Če želite v svoje življenje privabiti ljubezen ali ohraniti ljubezensko zvezo, potem nosite pri sebi navadno zvezdico. Zadovoljni?
Sedaj pa dober tek in lep zoprniški pozdrav!

2 komentarja:

  1. A veš, da mi ni čisto jasno, kaj je to za ena stvar? :) Slika je bolj mala, pa je ne morem povečati, da bi lahko bolj razločno videla, za kakšna črevca gre :) Je pa zanimivo, ni kaj...

    OdgovoriIzbriši
  2. Če boš na google napisala navadna zvezdica ali kurja črevca in vklopila iskanje slik, boš dobila kar nekaj nazornih primerkov, pa tudi na vrtu ali njivi jo boš težko zgrešila.

    OdgovoriIzbriši