Res je, čemaž je že v gostih zelenih preprogah pogrnjen po gozdovih in zrak pod krošnjami bukev, hrastov in gabrov je gosto nasičen z vonjem česna. Drži, da je čemaž mogoče zamenjati z dvema zelo strupenima rastlinama, to je s šmarnico in podleskom, toda nobena od teh rastlin nima tega značilnega vonja. Pa še nekaj je, v tem trenutku šmarnice komaj kukajo iz zemlje, medtem, ko je čemaž že zelo razbohoten. Če boste čemaž nabirali kasneje, recimo maja, pa boste šmarnico prepoznali po značilnem cvetju in vonju cvetov in po tem, da pri šmarnici lista rasteta v paru.
Podlesek pa raste bolj navpično kot čemaž in tudi sama rastlina je nekoliko bolj toga, jeseni pa je prepoznaven po vijoličnem cvetu. Še vedno pa je vonj tisti, ki vas bo pri nabiranju dovolj zanesljivo vodil.
Tudi čemaž spada med čistilce telesa, to njegovo lastnost cenijo celo medvedi in ga po zimskem spanju uvrstijo na svoj jedilnik, prav brez heca, zato pa čemažu pravijo medvedji česen. In če je dobro za medvede, potem bi lahko bilo tudi za ljudi. Poleg tega imamo ljudje pred medvedi eno veliko prednost – domišljijo. Brez domišljije v kulinariki, bi ljudje še vedno malicali puste liste čemaža, tako pa znamo pripraviti juho s čemažem, tako ki jo obogatimo še s krompirjem in na koncu zabelimo s kislo smetano. Pa skutin namaz s čemažem, ali pa samo čemažev namaz, kjer liste čemaža drobno nasekljamo, dodamo naribane lešnike ali pinjole, posolimo in z veliko oljčnega olja vse zmešamo v gosto kremo. Tak namaz lahko vložimo v kozarce, shranimo na hladno in si z njim popestrimo zelenjavno puste zimske mesece. To čemaževo pasto sama dodajam celo testu za kruh, pečen kruh ima sicer nenavadno zeleno barvo in zelo zanimiv okus. Tisti, ki vam je všeč vlaganje zelenjave, lahko naberete cvetne popke čemaža in jih vložite v kis. To je zelo zanimiva jed, ki ji je všeč že samo družba rženega kruha in dobrega sira in vas bo na pomlad spominjala celo leto. Poleg tega lahko sveže liste čemaža dodamo vsaki zeleni solati kateri sicer dodajamo česen. Pa povejte, če ni naša hrana veliko boljša od medvedje čemaževe malice.
Recepte za kaj več boste že še poiskali sami, kar koli boste pripravili, boste s tem vašemu telesu pomagali, da se očisti zimske nesnage, spodbudili želodček k boljšemu delovanju, znižali pritisk, ki vam je narasel zaradi nepotrebnega sekiranja in črevesje očistili raznih zajedavcev, če so se ti po kakšnem čudnem naključju znašli tam. Pa še vaša koža bo po takšni pomladni gostiji s čemažem veliko bolj čista in sijoča. Ja, medvedi že vedo, zato pa se ne sekirajo kaj preveč.
Kaj še čakate? Čemaž raste po vsej Sloveniji, v bukovih, hrastovih in gabrovih gozdovih, samo dovolj vlage mora biti. Tisti, ki ste iz mariborskega konca, ga lahko naberete v gozdu za Tremi ribniki, pa v Bistriškem vintgarju se ga da najti, pa v gozdu pri Trojiškem jezeru. Kaj še ni dovolj, a še ne greste?
Pa saj tu ni medvedov, če pa so, so sedaj preveč zaposleni z nabiranjem čemaža in se ne bodo niti zmenili za vas.
No pa lep zoprniški pozdrav vsem! Tudi medvedom!
Ni komentarjev:
Objavite komentar